Samstag, 19. April 2008

Как най-ефикасно да подобрим своите познания и умения

Преди всичко е нужно да имаш желанието за самоусъвършенстване. Изследователски дух. След това волята и упоритостта да не се отказваш в процеса на събирането на познания. И така бъдете любопитни. Задавайте въпроси и търсете отговорите. Проучвайте различни мнения. Не се страхувайте да чуете различни гледни точки. Уважавайте чуждите мнения. И знаете ли докато търсите и докато проучвате ще откриете своето собствено мнение. По този начин ще станете личност, която притежава собствено мнение. Ще придобиете самоувереност в разговорите с останалите. Дори може да станете авторитет в някои области и другите да ви се възхищават за познанията, които имате. И така ето някои от начините за увеличаване на умствения багаж:
- четете – книги, списания, вестници. Четете художествена литература. Запознайте се с творчеството на големите класически писатели. Четете различни жанрове и открийте това, което ви допада. Четете енциклопедии. В тях са концентрирани и достъпно изнесени множество данни от различни сфери на науката и общата култура. Ако пък се интересувате повече от някои области на науката съсредоточете вниманието си изключително върху тях. Запишете се в университет или на някакъв курс за да повишите квалификацията си. Списанията ще ви дадат представа за модните тенденции в обличането, храненето, ще получите информация за нови филмови заглавия, музикални албуми и мн. др. Вестници дават представа за някои реални събития, които се случват с днешна дата. Научете чужд език – английски, немски, френски, испански. Преровете се из старите учебници от началното и средното ви образование, няма да повярвате колко интересни неща може да си припомните оттам. И така четете, хем е забавно, хем се образовате.
- гледайте телевизия. Ако искате да знаете повече за света гледайте научно-популярни и документални филми. В нашия информационен век човек има достъп до страхотни тв канали като Дискавъри, Анимал Планет, Нешенъл Джиографик, Реалити тв, които ти разказват нагледно за научните постижения, историческите събития, медицинските чудеса, света на дивата природа, границите на човешките възможности и т.н. Гледайте повече холивудски филми. Преди всичко да са филми за реалността(драмите). Пуснете си НВО. Всеки месец дават над 100 филма, 30 от които се излъчват за първи път.
- В световната мрежа интернет може да се намери информация за всичко. Ето къде поговорката “Търси и ще намериш” важи в пълна сила :) А новите познанства чрез чатовете и кореспонденцията чрез мейл ви обогатяват страшно много.
- Най-добрия учител си остава живота. Ежедневието с всичките му проблеми. Взаимоотношенията ни с нашите близки, приятели и познати. Желанието ни да ги запазим, да ги възкресим или да си създадем нови такива. Това е голям стимул да съберем повечко знания. Сблъсъка с проблемите пробужда нашата изобретателност и находчивост. Колкото по-рано в живота си се сблъскаш с трудности, толкова по-рано се научаваш да се справяш с тях. Не един философ е казал, че хора, които са мислили над двата фундаментални човешки въпроса – смъртта и самотата са уникални. А когато за себе си успееш да намериш задоволителен отговор на тези въпроси придобиваш невероятна сила и смелост.
- Изяснете вярата си в Бога. Открийте своя Бог. Намерете в какво да вярвате. Така ще си набавите един от най-големите стимули – надеждата. А и ако сте упорити може да откриете смисъла на любовта.
- придобивайте умения, научете се да заваряте, да запоявате, да си служите с различни инструменти(примерно бормашина, флекс, мотокултиватор и мн. др.), да боядисвате, да поправяте разни домакински уреди. Проучете техническите тайни из вашия дом – електрическата инсталация(тука внимавайте ей ), водопровода, телевизионната антена, архитектурния план на сградата и какво ли още не. Научете се да боравите с компютър, ще откриете освен това и много забавления между другото. Карайте велосипед. Научете се да плувате. Изобщо спортувайте – футбол, баскетбол, волейбол. Научете се да играете шах(дори може да задобреете). Овладейте игрите на карти – белот, сантасе, бридж, покер и др. Изкарайте си книжка и станете добър шофъор на автомобил, на мотоциклет, защо не и на самолет :) Научете се да поправяте своята кола. Постепенно ще забележите, че от вас е станал един много чевръст човек, който буквално може всичко :)
- Засилите връзката си с природата. Ако имате градинка научете се как да я обработвате. Засейте си нещо, отгледайте го и а след това може и да почерпите :) Пътувайте, опознайте България, Европа, света даже. Ходете на походи в планината, нощувайте на палатка, изкачете някой планински връх и направете снимки. Обичате ли морето. Сигурен съм че “да”. Научете се да плувате, да карате сърф, да се гмуркате и т.н.
- Създайте си семейство. Отглеждането на децата е може би един от най-прекрасните начини да научите много нови неща, докато учите самите деца. Прекарвайте колкото се може повече време с децата си. Покажете им своите умения. Направете ги съпричастни към това, което ви вълнува. Когато давате нещо на друг човек, все едно го давате на себе си. Направете приятели от своите деца. Обичайте ги и ги уважавайте независимо от техните наклонности.
- Открийте любовта. Намерете си човек, който да обичате. С него да споделяте мъка и радост. Да минавате заедно през трудности и несгоди. Да се разбирате преди всичко.
- И няма значение дали сте мъже или жени бъдете активна страна. Не чакайте, а действайте. Грабете от живота с пълни ръце. Но и уважавайте другите. Не се срамувайте, не се туткайте, за да не изпуснете мига на своето щастие.
Това са някои от начините да повишите своите познания и да направите живота си по-цветен, да го изпълните със съдържание и преди всичко да се забавлявате добре. Надявам се да се възползвате ;)

1 Kommentar:

Anonym hat gesagt…

От къде е този текст?